Parama dėkojame




Sprogimas

Maisto kainos pasaulyje dėl karo Ukrainoje pasiekė rekordinį lygį – FAO

Rusijos invazijai į Ukrainą sukėlus „sukrėtimų“ pagrindinių rūšių grūdų ir augalinių aliejų rinkose, maisto kainos pasaulyje kovą pasiekė rekordinį lygį, penktadienį pranešė Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

Eksporto srautų sutrikimai, kuriuos lėmė vasario 24 dieną pradėta invazija ir Rusijai paskelbtos tarptautinės sankcijos, pakurstė nuogąstavimus dėl pasaulinės bado krizės, visų pirma Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kur jau pastebimas šalutinis karo Ukrainoje ir sankcijų Maskvai poveikis.

Rusijai ir Ukrainai, turinčioms didžiulių grūdų auginimo regionų, kurie yra vieni pagrindinių pasaulyje javų aruodų, tenka milžiniška kelių pagrindinių prekių, tokių kaip kviečiai, augalinis aliejus ir kukurūzai, pasaulinio eksporto dalis.

„Maisto prekių kainos pasaulyje kovą gerokai pakilo ir pasiekė rekordinį lygį, nes karas Juodosios jūros regione sukėlė sukrėtimų pagrindinių grūdų ir augalinių aliejų rinkose“, – rašoma FAO paskelbtame pranešime.

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas, kuris jau vasarį buvo pasiekęs rekordą, kovą pašoko 12,6 proc., „pasiekęs naują aukščiausią lygį nuo 1990 metų“, kuomet buvo pradėta jį skaičiuoti, nurodė JT agentūra.

Indeksas, kuriuo vertinamas maisto prekių krepšelio tarptautinių kainų mėnesinis pokytis, kovą sudarė vidutiniškai 159,3 punkto.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode