Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: tęsime pastangas didinti gyventojų pasirengimą grėsmėms

gresmemsBaigėsi visą mėnesį vykusi ir didelio šalies gyventojų susidomėjimo sulaukusi civilinės saugos informacinė kampanija „Žinojimas saugo“. Vidaus reikalų ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) inicijuota akcija vyko visose Lietuvos apskrityse, surengta daugiau nei 50 civilinės saugos specialistų susitikimų su šalies gyventojais. Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigia, jog pastangas didinti gyventojų pasirengimą ir saugumo jausmą būtina tęsti.

„Darome viską, kad ilgą laiką buvusi apleista civilinės saugos sistema veiktų efektyviai – pateikėme siūlymus dėl naujos integruotos krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos, inventorizavome kolektyvinės saugos statinius, parengėme priedangų parinkimo ir ženklinimo rekomendacijas, modernizuojame gyventojų informavimo ir perspėjimo sistemą, planuojame valstybės lygio civilinės saugos pratybas. Taip pat privalome ir toliau stiprinti pastangas informuoti ir šviesti visuomenę. Akcija „Žinojimas saugo“ parodė, jog žmonėms būtinas betarpiškas bendravimas ir informacijos pateikimas, ypač, kai kalbame apie tokius svarbius ir jautrius dalykus kaip pasirengimas galimoms grėsmėms ir ekstremalioms situacijoms“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Susitikimuose su savivaldybių darbuotojais, seniūnais ir seniūnaičiais, bendruomenėmis, mokiniais ir senjorais civilinės saugos ekspertai mokė, kaip pasirengti skirtingoms ekstremaliosioms situacijoms, susikrauti išgyvenimo krepšį ir atsakė į gyventojams aktualius klausimus. Pasak civilinės saugos specialistų, akcija labiausiai sudomino jaunus žmones, taip pat negalią turinčius gyventojus. Tiesa, teiraujantis žmonių, kas iš jų jau yra pasiruošęs išvykimo krepšį, daugelis atsakydavo, kad dar tik planuoja tai padaryti.

„Nors akcija „Žinojimas saugo“ pasibaigė, civilinės saugos specialistai tęs darbą ir ateityje toliau informuos gyventojus, kaip pasirūpinti savo saugumu. Tai svarbu kiekvienam – tik žinodami kaip elgtis pavojingose situacijose, patirsime mažiau streso ir išvengsime galimų klaidų“, – sako PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Pasak jo, būsime saugesni tik tada, kai laikysimės visų civilinės saugos rekomendacijų – pasirūpinsime, jog trumpieji pranešimai apie grėsmę pasiektų mūsų mobiliuosius telefonus, būsime susikrovę išvykimo krepšį būsime ir susipažinę su svarbia informacija, kaip elgtis ekstremaliose situacijose. Ją galima rasti specialioje svetainėje www.lt72.lt.

Kaip rodo 2021 m. Vidaus reikalų ministerijos surengta gyventojų apklausa, 56 proc. apklaustųjų yra nusistatę mobiliuosius telefonus, kad gautų perspėjimo pranešimus, 36 proc. apklaustųjų turi būtiniausių atsargų 72 val. (vandens, maisto,  vaistų, higienos priemonių),  24 proc. žino, kas turi būti išvykimo krepšyje.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode