Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: stipriname kovą su kontrabanda ir pareigūnų korupcija

korupcijaVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Kapčiamiesčio pasienio užkardoje susitiko su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), Muitinės departamento, VSAT Kriminalinių tyrimų ir Imuniteto valdybų atstovais, Varėnos pasienio rinktinės ir užkardų vadais. Augant kontrabandos kiekiams aptartos naujos kovos su kontrabanda priemonės, taip pat korupcijos tarnyboje prevencija, pareigūnų aprūpinimo klausimai. Sustiprinus sienos apsaugą šalyje sulaikoma daugiau kontrabandos, šiemet daugiausiai sulaikyta Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio užkardoje.

VSAT duomenimis, pernai sulaikyta 2,5 mln. cigarečių pakelių , o šiemet per pusmetį – jau 2,2 mln. VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, fiziniu barjeru ir vaizdo stebėjimo sistemomis sustiprinta valstybės siena verčia nusikaltėlius ieškoti naujų kelių – kontrabanda gabenama geležinkeliu, vandeniu, dronais. Didžioji dalis (virš 71 proc.) rūkalų į šalį pateko per pasienio kontrolės punktus traukiniais ir gabenimas šiuo būdu išlieka intensyvus.

„Cigarečių kontrabandos rizika išlieka labai aukšta. Imsimės priemonių kontrabandos užkardymui – bus stiprinamas atsakas kontrabandos gabenimui dronais, keičiama sienos apsaugos taktika, stiprinama kriminalinė žvalgyba. Bus steigiamas naujas VSAT padalinys, kuris koordinuos kovai su kontrabanda skirtas priemones. Žinoma, taip pat labai svarbu keisti visuomenės požiūrį į kontrabandinių prekių vartojimą“, – teigia ministrė.

Susitikime aptartos ir pareigūnų korupcijos užkardymo priemonės. Per paskutinius 3 metus pareikšti įtarimai 20 pasienio pareigūnų – 6 dėl kyšininkavimo, 14 dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

„Pasitikime savo pareigūnais, jų sąžiningumu, tačiau pavieniai neteisėtos veiklos atvejai užtraukia dėmę visai tarnybai. Imsimės priemonių korupcijos prevencijai, sutelksime VSAT ir Muitinės departamento pajėgas kovai su korupciniais tinklais, nes dažnu atveju į schemas įtraukiami kelių tarnybų pareigūnai“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, bus tobulinimas rotacijos mechanizmas, griežtinama VSAT padalinių vadovų atranka, diegiamos papildomos techninės priemonės. Taip pat bus stiprinama išvykų, pirkimų kontrolė, dažniau rengiami slapti veiklos patikrinimai, didesnis dėmesys skiriamas ryšių deklaravimui, socialinių tinklų monitoringui.

Ministrė atkreipė dėmesį, jog pasienio tarnyba yra sveika organizacija, jei geba savarankiškai pastebėti ir užkardyti korupcijos tarnyboje atvejus. Kapčiamiesčio užkardoje šį mėnesį užfiksuotas korupcijos atvejis – sulaikytas vadas ir tos pačios užkardos jaunesnysis specialistas, kurie siejami su cigarečių kontrabandos gabenimu. Tai atskleidė tiesiogiai VSAT vadui pavaldi Imuniteto valdyba.

Ministrė susitikime akcentavo, jog Vidaus reikalų ministerija ir ji pati asmeniškai deda visas pastangas užtikrinti tinkamą pareigūnų aprūpinimą. Ministrės teigimu, VSAT biudžetas yra ženkliai išaugęs – nuo 74,8 mln. eurų 2019 m. iki 98 mln. eurų šiais metais, taip pat augo pareigūnų atlyginimai. VSAT taip pat atiteko pusė iš Europos Komisijos skirtos 47 mln. eurų finansinės pagalbos neteisėtos migracijos krizės valdymui. Ministrė taip pat informavo, jog kariuomenė perduos VSAT NATO standartus atitinkančios ginkluotės už 3,5 mln. eurų.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode