Sprogimas

Tiesioginis skrydis iš Irano į Minską reiškia naujus migracijos srautus – A. Bilotaitė

skrydisTiesioginis skrydis iš Irano į Minską reiškia, kad prasideda nauji migracijos srautai, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Mūsų žiniomis, jau šiandien yra pirmasis tiesioginis skrydis iš Irano į Miską, tai reiškia, kad vėl prasideda nauji migracijos srautai ir rizikos tik dar didėja“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį BNS kalbėjo A. Bilotaitė.

Anot jos, šiuo metu neteisėtų migrantų srautų nėra, tačiau, įvertinus rizikas, svarbu pasirengti ir skirti resursus galimoms rizikoms suvaldyti.

„Aš tą vertinu labai rimtai, kaip naują grėsmę, todėl diskusijos, kad mes galėtume atsisakyti kažkokių priemonių ar pakeisti savo poziciją, šiuo metu nematau“, – sakė ministrė.

Šiemet Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos iš viso neleido patekti 607 neteisėtiems migrantams. 2022 metais Lietuvos pasieniečiai apgręžė 11,2 tūkst. tokių asmenų.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista per 19,9 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą. 

VSAT teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Jungtinių Tautų (JT) komitetui kovą paraginus Lietuvą užtikrinti visiems migrantams teisę prašyti prieglobsčio bei individualiai įvertinti kiekvieno jų situaciją, ministrė trečiadienį sakė pozicijos dėl apgręžimo politikos nekeičianti.

„Manau, kad visas regionas turėtų laikytis panašaus teisinio reglamentavimo, nes, kaip sakom, jeigu toje grandinėje yra spragų, tai reiškia, kad patogu tą spaudimą ir toliau tęsti“, – sakė ji.

Lietuvos Seimas kovą ėmėsi Vidaus reikalų ministerijos parengtų Valstybės sienos ir jos apsaugos bei Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisų, kurios įtvirtintų migrantų apgręžimą pasienyje, iki šiol vykdomą vadovaujantis vidaus reikalų ministrės įsakymu.

Pataisas kritikuoja nevyriausybinės organizacijos, pabrėžiančios, kad Europos Sąjungos (ES) direktyvoms prieštaraujančias nuostatas Vyriausybė siūlo keisti tik formaliai ir nesprendžia Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) įvardytų problemų.

Neteisėtai Lietuvos sieną kertantys iš Baltarusijos atvykstantys migrantai pradėti apgręžti 2021 metais, reaguojant į staigų atvykėlių skaičiaus šuolį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode