Parama dėkojame




Sprogimas

Seimas tvirtins siekį, kad Ukraina per viršūnių susitikimą būtų pakviesta į NATO

siekiSeimas ketvirtadienį planuoja rezoliucija įtvirtinti Lietuvos siekius liepą Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime, vienas jų – kad Ukraina būtų pakviesta į Aljansą.

Dokumente siūloma įrašyti, kad Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Ukrainą „būtina pakviesti tapti NATO valstybe nare, pasirašant stojimo protokolus ir pradedant ratifikavimo procesą, kai tam atsiras sąlygos“.

Anot rezoliucijos projekto, kuri teikia skirtingų frakcijų atstovai Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetuose, tai būtų strateginis NATO sprendimas siekiant taikos Ukrainoje ir Europoje.

Jame taip pat pabrėžiama būtinybė reikšmingai sustiprinti Baltijos regiono ir visos rytinės NATO dalies priešakinę gynybą ir atgrasymą laikantis principo „atgrasymas per paneigimą“ (angl. deterrence by denial) ir iki brigados dydžio vieneto padidinti Lietuvoje nuolat dislokuotas sąjungininkų sausumos pajėgas.

Taip pat būtų įtvirtintas siekis sustiprinti integruotą oro ir priešraketinę gynybą, įskaitant oro gynybos pajėgumus Lietuvoje ir regione, taip „užtikrinant sklandų perėjimą iš oro policijos į oro gynybą“, užtikrinti pasirengimą priimti sąjungininkų pajėgas iš anksto dislokavus jų karinę įrangą ir kitas priemones.

Taip pat įrašomas siekis dėl visų NATO valstybių narių įsipareigojimo nuo 2025 metų reikšmingai didinti finansavimą gynybai skiriant ne mažiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto ir sutarti dėl ilgalaikių investicijų į gynybos pajėgumus ir gynybos pramonę.

Minėti Seimo komitetai praėjusią savaitę sutarė priimti rezoliuciją, kuria būtų įtvirtinti Lietuvos siekiai per viršūnių susitikimą Lietuvos sostinėje.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis, jame tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode