Sprogimas

Nuo rugsėjo karjeros specialistai padės mokiniams apsispręsti dėl tolimesnio mokymosi ir karjeros

karjerosNuo rugsėjo 1 d. bendrojo ugdymo ir profesinėse mokyklose bus steigiami nauji karjeros specialistų etatai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei patvirtinus Karjeros specialistų išsilavinimo ir profesinių žinių reikalavimų aprašą, bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose bus įdarbinami karjeros specialistai, padėsiantys apsispręsti dėl tolimesnio mokymosi, studijų pasirinkimo ir karjeros plano.

„Norime, kad kiekvienas mokinys turėtų galimybę baigti bendrojo ugdymo ar profesinę mokyklą, gebėdamas planuoti savo karjerą. Dėl to labai svarbu, kad visose mokyklose būtų prieinamos karjeros konsultavimo paslaugos, kurias teiktų kvalifikuotas ir savo darbą išmanantis specialistas. Šiuo metu profesinis orientavimas mokyklose vyksta fragmentuotai, tokia galimybe gali pasinaudoti tik dalis mokinių, nes visoje Lietuvoje dirba tik 89 karjeros konsultavimo specialistai. Gaila, kad profesijos pasirinkimas, kryptingas karjeros konsultavimas iki šiol nebuvo užtikrintas kiekvienam mokiniui. Todėl pradėjome profesinio orientavimo sistemos reformą, kuri užtikrintų karjeros konsultavimo prieinamumą ir nuolatinį finansavimą“,  – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Nuo ateinančių mokslo metų mokyklose profesinio orientavimo programa bus įvesta  jau nuo pirmos klasės. Profesiniu orientavimu mokykloje užsiims karjeros specialistas, pradinukams papildomus užsiėmimus organizuos klasės auklėtojas.

Karjeros specialistas privalės turėti aukštąjį išsilavinimą, o pedagoginį išsilavinimą, jeigu jo neturės, galės įgyti jau įsidarbinęs bendrojo ugdymo mokykloje ar profesinio mokymo įstaigoje. Numatoma, kad įdarbinus naujus karjeros specialistus, jiems bus surengti kvalifikacijos tobulinimo mokymai, kurie prasidės šių metų pabaigoje, o seniau dirbantys karjeros specialistai turės galimybę dalyvauti mokymuose, jei norės atnaujinti savo žinias ar įgyti naujų kompetencijų.

Naujiems karjeros specialistų etatams įsteigti planuojama skirti iki 10 mln. Eur.

Įsipareigojimas iki 2024 metų sukurti sąlygas, kad visiems mokiniams būtų teikiamas ugdymas karjerai, profesinis informavimas ir konsultavimas, užtikrinant karjeros specialistų rengimą ir tvarų finansavimo modelį, buvo įtvirtintas Seimo parlamentinių partijų pasirašytame susitarime dėl Lietuvos švietimo politikos 2021–2030.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode