Parama dėkojame




Sprogimas

Išmesti ar remontuoti? Ką daryti su sugedusia buitine technika?

salvataKo gero visi žinome situaciją, kai sugedus buitinei technikai ar įrenginiui apima neviltis. Ypač, jeigu gedimas nutinka nebe pirmą kartą, linkstame vadovautis instinktu – keisti ir neberemontuoti. Juk papildomo vargo nereikia, tiesa?

 

Tačiau ar žinote, ką kalba statistika? Ar žinote, kad kiekvieno įrenginio ir situacijos atveju išeitis gali būti labai individuali? Jeigu nežinojote, šis straipsnis – kaip tik jums. Pasistengsime padėti jums priimti geriausią sprendimą, ar išmesti sugedusius prietaisus, ar juos remontuoti.

Atsižvelkite į prietaiso amžių

Technikos amžius turėtų būti vienas iš pirmųjų dalykų, į kuriuos atsižvelgsite spręsdami, ar jį išmesti, ar remontuoti. Jei jūsų prietaisui daugiau nei 10 metų, labai logiška apsvarstyti galimybę įsigyti naują. Čia verta žinoti apie tai, kokio tarnavimo laiko galima tikėtis iš savo įrangos.

Europos aplinkos agentūros (EAA) 2019 m. atlikto tyrimo duomenimis, vidutinis kai kurių buitinių prietaisų tarnavimo laikas ES yra:

·   Skalbimo mašinos - 11 metų;

·   Indaplovės - 10 metų;

·   Šaldytuvai - 15 metų;

·   Televizoriai - 8 metai;

·   Dulkių siurbliai - 8 metai.

Tad, jei jūsų prietaisas yra palyginti naujas, jo remontas gali būti ekonomiškesnis variantas. Tačiau jei artėja tarnavimo laiko galas, pasvarstykite atidžiau. Galima pasitarti ir su specialistais. Salvata meistrai visada patars ar apsimoka remontuoti.

Nustatykite remonto kainą

Tai, kiek atsieis remontas - dar vienas svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti sprendžiant, ar remontuoti sugedusį prietaisą, ar jam pasakyti sudie.

Jei remonto išlaidos sudaro daugiau kaip 50 % naujo prietaiso kainos, o sugedęs įrenginys artėja prie savo tarnavimo termino pabaigos, labai logiška nebesvarstyti remonto. Tačiau, jei remonto kaina – įkandama, tvaresnis aplinkai ir jūsų piniginei yra taisymo pasirinkimas.

Įvertinkite remonto trukmę

Prieš nuspręsdami, ar taisyti sugedusį prietaisą, ar jį išmesti, turėtumėte įvertinti žalos mastą bei laiką, kiek truktų ją pašalinti. Jei žala nedidelė ir ją galima greitai bei lengvai pašalinti, sunku būtų rasti faktorių, kuris logiškai pastūmėtų arčiau pirkimo, o ne remonto.

Tačiau jei pažeidimai dideli ir prietaisą reikia remontuoti iš esmės, o be įrenginio reikėtų praleisti savaites ar ilgiau, logiškiau yra įsigyti naują įrenginį. Tiesa, profesionalūs meistrai dirba tikrai greitai, tad pasikonsultuokite su jais.

Pasikonsultuokite su profesionalu

Jei nesate tikri, ar išmesti, ar taisyti sugedusį prietaisą, patartina išsikviesti į vietą bei pasikonsultuoti su profesionalu. Patyręs prietaisų remonto specialistas gali įvertinti žalos dydį ir suteikti jums ekspertinių patarimų dėl geriausių veiksmų.

Paaukoti arba perdirbti

Jei nusprendėte išmesti sugedusį prietaisą, nepamirškite jį tinkamai utilizuoti. Dovanodami prietaisą labdaros organizacijai arba jį perdirbdami galite sumažinti atliekų kiekį ir apsaugoti aplinką. Sprendžiant, ar sugedusį prietaisą išmesti, ar remontuoti, negalima ignoruoti poveikio aplinkai. Išmesdami prietaisą prisidėsite prie aplinkos taršos ir galite pakenkti planetai. Buitinės technikos atliekos tampa viena didžiausių problemų mūsų pasaulyje, tad nebūkite abejingi, kai nuspręsite įrenginį keisti nauju.

Apibendrinus visą informaciją būtina pasakyti, kad svarbu atsižvelgti į prietaiso amžių, remonto kainą, žalos mastą, poveikį aplinkai. Prieš priimant sprendimą taip pat naudinga pasikonsultuoti su specialistu.

22-192

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode