Sprogimas

Purpliuose prakalbo malūnas

Birželio 11-ąją Purplių vėjo malūno kieme vyko festivalis „Ir prakalbo Purplių malūnas...“, organizuotas Urvikių kultūros centro. Prasidėjęs šv. Mišiomis Purplių Šv. Kryžiaus išaukštinimo koplyčioje, vėliau pakvietė gausų būrį dalyvių į konferenciją – dr. Eligijaus Juvencijaus Morkūno paskaitą apie Lietuvos vėjo malūnus ir jų istoriją. Šienapjūtės darbų varžytuvėse dalyvavo penkios komandos, viena jų iš kaiminio, Telšių, rajono – Rūdupių kaimo bendruomenė.

 

Jaukus malūno kiemelis prisipildė dalyvių, svečių klegesio, o malūnas dainomis, šokiais, edukacija porino savo istoriją – atgijo naujam gyvenimui. Židikiškės audėjos kvietė su audimo vingrybėmis susipažinti, kalvis Česlovas Pečetauskas kūju pamosuoti, mezgėjėlės, rankdarbių kūrėjos vaizduotę lavinti. Nosį kuteno po orą pasklidę kvapai – Auksodės kaimo bendruomenė žirnių su spirgais paragauti kvietė, gausios vaišės laukė kaimynų iš Telšių r. palapinėje.

Pasak gaspadoriaus Vaido Andrijaičio, sunkiausia buvo dalgių rasti, o komandos noriai būrėsi. Savo jėgas ne tik kaimų bendruomenės – Urvikių, Auksodės, Rūdupių – išbandė, bet ir Mažeikių turistų klubo atstovai bei Trečiojo amžiaus universiteto studentai jiems neįprastų darbų ėmėsi. Vyrai ištynę dalgius, žolę pjovė. Įkandin jų moterys pradalges daužė, grėbė, o vėliau kartu su vyrais į kupsčius krovė. Didi komisija priekabiai vertino kiekvieno darbo ne tik mitrumą, bet ir kokybę. Po visų darbų sugužėję į kiemelį patalkį šventė, darbus aptarė. Neaplenkiami ir pirmąją vietą laimėjo Rūdupių kaimo bendruomenė, antroje liko Urvikių kaimo bendruomenė, tretieji buvo Auksodės kaimo bendruomenė. Sunkiau, bet ne prasčiau, sekėsi Trečiojo amžiaus universiteto ir Mažeikių turistų klubo komandoms.

Koks gi patalkys be šokių, dainų. Į kiemelio grindinį trenkė Mažeikių r. kultūros centro vyresniojo amžiaus liaudiškų šokių kolektyvo „Jurginėlis“ (vadovas Audrius Grebenkovas) šokėjų kojos. Festivalio dalyvius lydėjo Mažeikių r. Sedos kultūros centro folkloro ansamblio „Remolee“ ir Urvikių kultūros centro ansamblio „Ašvija“ dainos. Rokas, klasika susipynė į vieną su skrabalais, kurio muziką dovanojo Skrabalmen Karolis Šileika. Ištrauką iš premjerinio spektaklio atvežė Mažeikių r. savivaldybės kultūros centro J. Vaičkaus Skrajojamasis teatras (režisierius Martynas Januška). Motiną žemelę giesmėmis garbino Lietuvių apeiginio folkloro kolektyvas „Kūlgrinda“. Berods, nesuderinama – lietuvių liaudies dainos ir rokas, bet tik ne grupės „Thundertale“ vyrams. Sulaikę kvapą, be telefonų blyksčių pabaigoje festivalio dalyviai stebėjo futuristinių technologijų Viduramžiai Lt spektaklį – iliuzijų šou programą „Sapnas X“.

„Rengiant projektą Lietuvos kultūros tarybai, buvo ieškoma naujų erdvių vasaros renginiui, galima sakyti, dar neatrastų. Taip ėmė rutuliuotis mintis – kodėl ne Purplių malūnas, kas geriau gali tikti etnografiniam renginiui. Mintį palaikė ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Izoleta Savickaja. Tikimės, kad ši erdvė taps ne vieno renginio vieta“, mintimis dalijosi Urvikių kultūros centrodirektorėVita Černookienė, džiaugdamasi, kad rengiant festivalį sulaukė daug pagalbininkų.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: Facebook

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode