Makaronų ir moliūgų apkepas

 

Reikės:

   500 g virtų penne makaronų

   500 g keptų moliūgų

   120 g šaltai rūkytos šoninės

   20 g sviesto

   2 šaukštų miltų

   500 ml pieno

   šviežiai malto muskato

   1 lauro lapelio

Maisto produktų galiojimo laikas: kada išmesti nevertėtų?

 

Tam tikrų maisto produktų pakuotėse nurodyta galiojimo termino pabaiga „geriausias iki“ reiškia, kad iki šios datos produktas tikrai geras, ir nors vėliau jo savybės gali suprastėti, vartoti jį vis dar saugu, portalui LRT.lt sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Beje, priduria ji, jei tokių maisto produktų nebenorite vartoti patys, Lietuvoje juos leidžiama paaukoti labdarai.

Marinuoti burokėliai su žiediniais kopūstais

 

Reikės:

   500 g burokėlių

   1 žiedinio kopūsto

   saujelės krapų

   Marinatui:

   150 ml „Obelių“ Obuolių acto

   750 ml vandens

   20–22 g druskos

   3 šaukštų cukraus

   1 šaukštelio kmynų ar kuminų sėklų

Rudeniniai keksiukai su kriaušėmis ir avietėmis

 

Reikės:

   2 vidutinių kriaušių

   šaukšto rudo cukraus

   gero žiupsnio cinamono

   3 kiaušinių

   180 g rudo cukraus

   2 kupinų šaukštų jogurto arba grietinės (60 g)

   120 g sviesto lydyto

   270 g kvietinių miltų

   2 šaukštelių kepimo miltelių

Barbekiu patiekalų skonis priklauso net ir nuo naudojamų malkų

 

Nors barbekiu kultūra vis labiau populiarėja, daugelis vis dar klaidingai mano, kad tai tas pats, kas kepimas grilyje. Iš tiesų barbekiu kepsninėje galima iškepti beveik viską, net ir morengų pyragą ar krembriulė, sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič. Pasak jos, barbekiu gaminti patieklai pasižymi ypatingais dūmo skoniais, kuriuos lemia ne tik šefo meistriškumas, bet ir naudojamos malkos.

Rabarbarų kompotas

 

Gaivus ir aromatingas gėrimas – tikras vaisių punšas arba beveik karštas vynas. Tinka gerti šaltą, o galite ir pasišildyti juo kaip gardžia arbata.

Reikės:

   2 obuolių

   1 kriaušės

   2 l vandens

   200 g rabarbarų lapkočių

   1 cinamono lazdelės

   1 stiklinės aviečių

   1–2 stiklinių cukraus (pagal skonį)

Kakavinis ledų ir pieno kokteilis

 

   500 ml pieno

   4 šaukštų vanilinių ledų

   1 šaldyto banano

   2 šaukštų Beatos Virtuvės kakavos gėrimo miltelių

   ledukų

   braškių papuošimui

Marinatai su prieskoninėmis žolelėmis: trys receptai tobulai grilio iškylai

 

Nėra griežtų taisyklių, kokios prieskoninės žolelės labiau tinka jautienai, kiaulienai ar vištienai, tad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti, tikina mėsos technologas Vidas Nadzeika. Maisto žinovas primena, kad kepamą mėsą ar žuvį labai pagardina marinavimas su įvairiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, todėl virtuvėje nereikėtų apsiriboti vien sausais prieskoniais.  

Tacos El Pastor

 

Reikės:

800 g kiaulienos sprandinės

1 pakelio „Santa Maria“ universalaus All round marinato

garnyrui:

1 pakuotės

3-4 pomidorų

1 nedidelio svogūno

Estiškas sausainių tortas

 

Reikės:

2 pakelių (po 180 g) forminių sausainių

pieno sausainiams mirkyti

Braškių sluoksniui (jį gaminti reikės du kartus, tai visko reikės dvigubai):

4–5 braškių

2 šaukštų miltelinio cukraus

3 šaukštų graikiško jogurto

4 šaukštų kreminės varškės

Mangai: ko apie juos nežinome?

Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.

Paprastas varškės apkepas

 

Paruošimo laikas: Apie 1 val.

Porcijų skaičius: 5

Ingredientai:

Varškė, 400 gr.

Cukrus, 2 v.š.

Druska, 1 žiups.

Vanilinis cukrus, 1 a.š.

Kiaušinis, 1 vnt.

Receptai: neskubėkite išmesti virtų kruopų pertekliaus

 

Augant susidomėjimui tausojančiu maisto vartojimu, vis daugiau žmonių ieško praktinių patarimų, kaip panaudoti nuo patiekalų gamybos likusius maisto likučius. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus išmeta daugiau nei 50 kg maisto, o tai yra net 500 porcijų grikių kruopų, jeigu išmetamo maisto kiekį skaičiuotume jomis. Dalijamės keliais patarimais ir receptais, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.

Kalakutienos šašlykas

 

Reikės:

1 kg „Arvi kalakutai“ kalakutų šlaunelių mėsos be odos

apie 200 ml sulčių (apelsinų ar obuolių)

saujelės čiobrelių

1 šaukštelio rozmarinų lapelių

½ šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių

1 šaukštelio tarkuotų apelsinų ar citrinų žievelių

druskos

Medaus magija konditerijoje – koks medus tinkamiausias desertams?

 

Medus konditerijoje vertinamas nuo seno, tačiau jį naudojant skirtinguose kepiniuose bei desertuose – medus medui nėra lygus. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pranešime spaudai teigia, kad renkantis medų konditerijos gaminiams svarbiausias dėmesys skiriamas jo skoniui, spalvai bei konsistencijai. Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ vadovas ir bitininkystės ūkio savininkas Remigijus Šemeklis pažymi, kad šios savybės priklauso nuo augalų, iš kurių žiedų nektaro yra sunešamas medus. 

Rabarbarų kompotas

Gaivus ir aromatingas gėrimas – tikras vaisių punšas arba beveik karštas vynas. Tinka gerti šaltą, o galite ir pasišildyti juo kaip gardžia arbata.

Tarte flambee su smidrais

 

Reikės:

100 g pusriebės varškės

60–80 ml kefyro

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

120 g speltos miltų

120 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

0,5 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnio druskos

Smidrai su šonine ir kiaušiniu

 

Reikės:

4–6 smidrų

4–6 vytinto kumpio juostelių

1–2 kiaušinių

kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

žiupsnio maltos aitriosios paprikos

druskos, pipirų

Grilio patiekalai vegetarams: nuo pikantiškų daržovių iešmelių iki netradicinių desertų

 

Grilio patiekalai – neatsiejama pavasario dalis, tad nenuostabu, kad šiuo metu lauko kepsninės ištraukiamos vis dažniau. Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų maisto produktų skonis. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime teigia, kad ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį ir labiausiai užkietėjusiems mėsos gerbėjams. 

Vegetariški balandėliai

Reikės:

1 vidutinio dydžio kopūsto,

200-300 g raugintų kopūstų,

3 saldžiarūgščių obuolių,

1-2 šaukštų riebalų (sviesto arba aliejaus)

Įdarui reikės:

1 stiklinės virtų avinžirnių,

Krembriulė

 

Reikės:

500 ml 35% grietinėlės,

5 trynių,

½ vanilės ankšties,

3-5 šaukštų cukraus.

Užbaigimui - atviros ugnies degiklio.

Virti kalakutienos kukuliai su daržovėmis

Reikės:

900 g „Arvi kalakutai“ smulkintos kalakutų krūtinėlių mėsos

450 g moliūgo

1 kiaušinio

3 šaukštų avižinių dribsnių arba avižų sėlėnų

10-15 cm poro

druskos, pipirų

gero žiupsnio kmynų

Su pankoliais keptos bulvės

Reikės:

500 g bulvių

500 g pankolio

30 g džiūvesėlių

30 g tarkuoto kietojo sūrio

20 g kaparėlių

1 šaukštelio pankolio sėklų

alyvuogių aliejaus

žiupsnio čili skiedrelių

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode