Marcinkevičius




Vyriausybės neveiklumas Lietuvai kainuos milijonines baudas

Trečiadienis, gegužės 25 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi aptarti Europos Komisijos vykdomą tyrimą dėl galimo bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ir dėl to Lietuvai gresiančių milijoninių baudų. Europos Komisija jau nuo 2013 metų atlieka oficialų antimonopolinį tyrimą dėl „Lietuvos geležinkelių“ veiklos, susijusios su Rengės geležinkelio ruožo išardymu.


Europos Komisija reikalauja Lietuvos Vyriausybės per mėnesį priimti sprendimus dėl bendrovės „Lietuvos geležinkeliai" ir taip panaikinti galimą konkurencijos teisės pažeidimą. Vyriausybei per įvardintą laikotarpį nepateikus skubaus veiksmų plano, Europos Komisija gali priimti sprendimą dėl įpareigojimo atstatyti išardytą Rengės ruožą ir skirti Lietuvai baudą iki 43 mln. eurų. Dar didesnius ieškinius Lietuvai gali pateikti dėl konkurencijos nukentėjusios kitų šalių bendrovės.
„Įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ elgiasi kaip valstybė valstybėje. Netoleruotina, kad įmonės interesai yra iškelti aukščiau valstybės interesų. Vyriausybės neveiklumas Lietuvai gali kainuoti dešimtis milijonų eurų, kuriuos turės sumokėti visi mokesčių mokėtojai“, – sako Prezidentė.
Pasak Prezidentės, Vyriausybė turi skubiai apsispręsti ir informuoti Europos Komisiją apie sprendimus, kurie padėtų išvengti sankcijų. Įvertinus galimas ekonomines ir finansines pasekmes, Vyriausybei būtina neatidėliojant priimti sprendimus dėl esminių pertvarkymų valstybinėje įmonėje „Lietuvos geležinkeliai“.
Prezidentė dar pernai vasarą buvo susitikusi su susisiekimo ministru ir kalbėjo, kad Vyriausybė turi imtis atsakomybės kontroliuojant jai pavaldžias įmones. Tačiau „Lietuvos geležinkeliai“ iki šiol taip ir nerado bendro su Europos Komisija sprendimo, leidžiančio išvengti milžiniškų finansinių nuostolių valstybei. Prezidentės teigimu, būtinas glaudesnis Vyriausybės bendradarbiavimas su Europos Komisijai siekiant išspręsti šią problemą.

Paulius Kalmantas
Specialistas
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode