Marcinkevičius




gaujuNuo 2023 metų pradžios Haityje dėl siautėjančio gaujų smurto žuvo daugiau kaip 2,4 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 350 žmonių, nužudytų per kovotojų grupių vykdyto linčiavimo, penktadienį pranešė Jungtinės Tautos.

Šią savaitę Haičio sostinėje Port o Prense per gaujų smurtą žuvo 30 ir buvo sužeista keliolika gyventojų.

„Nuo šių metų sausio 1 dienos iki rugpjūčio 15 dienos žuvo mažiausiai 2439 žmonės ir dar 902 buvo sužeisti“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT teisių biuro atstovė spaudai Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani).

Be to, anot jos, per tą patį laikotarpį buvo pagrobtas 951 žmogus.

Didėjant nepasitenkinimui dėl gaujų smurto, ji perspėjo, kad liaudies teisingumo judėjimų ir savigynos grupių suaktyvėjimas skatina tolesnį smurtą.

„Nuo balandžio 24 dienos iki rugpjūčio vidurio vietos gyventojai ir kovotojų grupės nulinčiavo daugiau kaip 350 žmonių“, – teigė ji ir pridūrė, kad 310 iš jų buvo įtariami gaujų nariai, o vienas – policijos pareigūnas.

Likusieji buvo visuomenės nariai.

Smurtiniai nusikaltimai, įskaitant pagrobimus siekiant gauti išpirką, automobilių vagystes, išžaginimus ir ginkluotas vagystes, šalyje pasitaiko dažnai.

„Šią savaitę naujienos iš Haičio išryškino itin žiaurų smurtą prieš gyventojus ir jo poveikį jų žmogaus teisėms“, – sakė R. Shamdasani.

Ji teigė, kad jos viršininkas, JT teisių apsaugos vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas), ragino skubiai imtis veiksmų dėl prašymo atsiųsti ne JT priklausančias tarptautines pajėgas, kurios padėtų Haičio policijai spręsti sunkią saugumo padėtį ir atkurti teisinę valstybę.

„Reikia ginti Haičio žmonių žmogaus teises ir palengvinti jų kančias“, – sakė jis.

Haitis jau daugelį metų skendi persipynusiose ekonominėse, saugumo ir politinėse krizėse.

2021 metais nužudžius prezidentą Jovenelį Moise'ą (Žovenelį Moizą), padėtis smarkiai pablogėjo, o gaujos vis labiau įsitvirtino.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode