Parama dėkojame




Kuo skiriasi 5w30 nuo 5w40?

5wTinkamas variklio tepimas yra būtinas, kad jis tinkamai veiktų. Tai yra mūsų transporto priemonės širdis ir jos dėka automobiliai gali judėti. Tinkamas variklio veikimas turi įtakos kitų komponentų veikimo kokybei, dėl to mūsų automobilis gali tinkamai veikti. Tinkamai parinkta alyva yra atsakinga už variklio tepimą. Kiekvienas variklis, nors ir sukonstruotas panašiai, skiriasi darbo parametrais, temperatūra ir galia. Dėl šios priežasties labai svarbu parinkti tinkamus tepalus, kad jų veikimas būtų kuo geresnis ir nesibaigtų nemaloniomis pasekmėmis. Populiariausios ir todėl dažniausiai naudojamos automobilių variklių alyvos yra 5W30 ir 5W40 alyvos. Ką tai reiškia ir kuo jie skiriasi?

Automobilių alyvų nustatymas

Kiekviena variklio alyva turi savo specialų ženklinimą pagal standartą. Jis apibrėžia pačios alyvos veikimo parametrus ir savybes apie tai daugiau rasite https://www.signeda.lt/variklio-alyva-c3274/sintetiniai-tepalai-c3289/5w-30-tepalai-c3275

Taigi iššifruokime mūsų dviejų tipų variklinių alyvų pavadinimus.

Pirmasis žymėjimas yra skaičius, nusakantis teisingą alyvos siurblio veikimą, alkūninis velenas gali suktis tokiu sukimo momentu, kuris leidžia užvesti variklį. Mūsų atveju tai yra skaičius 5. Kitas simbolis yra raidė, mūsų atveju "W". Tai angliško žodžio „Winter“ santrumpa, nurodanti, kad aliejų galima naudoti ir žiemą. Vienintelis skirtumas yra paskutinis žymėjimas, ty skaičius, nurodantis alyvos veikimą aukštoje temperatūroje. Mūsų aprašytų tepalų atveju tai yra atitinkamai skaičiai 30 ir 40. Jie susiveda iki tam tikros alyvos klampos vertės, kur skaičius 30 rodo alyvos kinematinę klampą nuo 9 iki 12 mm2/ s, o 40 informuoja apie 12,5-16 mm2/s kinematinę klampą.

Apibendrinant galima teigti, kad kuo mažesnis pirmasis skaitmuo, tuo geresnės alyvos eksploatacinės savybės žemoje temperatūroje, o kuo didesnis paskutinis skaičius, tuo didesnis tepalo atsparumas aukštai temperatūrai ir didelėms apkrovoms.

Kada kurią variklio alyvą naudoti?

Palyginti su 5W40, 5W30 pasižymi didesne talpa ir lengvumu siurbti. Dėl savo veikimo parametrų ji kruopščiau išvalo pavaros sistemą, geriau vėsina variklio skyrius, efektyviai sumažina degalų sąnaudas.

5W40 variklio alyva, palyginti su aukščiau aprašyta, sukuria storesnę ir patvaresnę alyvos plėvelę, todėl yra puikus sandariklis. 5W40 alyvos dažniausiai naudojamos didelės galios automobiliuose, kuriuose variklis patiria nuolatines ir reikšmingas apkrovas.

23-266b

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode